Tartályos Gáz Gázrendelés

Targoncagáz Vendéglátás Ipar Mezőgazdaság Terményszárítás Lakosság

Tartályos PB-gáz típusok

Ahol az országos földgáz hálózathoz nincs kapcsolódási lehetőség, ott a családi házak, házcsoportok, kisebb települések, ipari- vagy mezőgazdasági üzemek korszerű és gazdaságos energiaellátása tartályos cseppfolyós gázellátó rendszerrel valósítható meg.

Palackok összekapcsolása kisebb fogyasztáshoz: Prímaenergia palackcsoport

A Prímaenergia gondol azokra, akik annyit fogyasztanak, hogy a palackokat túl gyakran kellene cserélniük, de annál kevesebbet, mint hogy érdemes lenne tartályt telepíteniük. Nekik ajánljuk a PrímaComfort konstrukciót, amely palackcsoportos rendszert jelent. A palackcsoporton több palack sorbakötését értjük. A konstrukció nagyobb gázelvételt tesz lehetővé, nagyobb gázmennyiség egyidejű tárolásával. Lehetőség van 50-100 kg PB-gáz tárolására 2 vagy 4 palackos rendszerben.

Típusai:

  • PrímaComfort Mini: egy palackcsoportos rendszer (2 db 25 kg-os palack)
  • PrímaComfort Midi: két palackcsoportos rendszer kézi váltóval (4 db 25 kg-os palack)
  • PrímaComfort Maxi: két palackcsoportos rendszer automata váltóval (4 db 25 kg-os palack)

A Prímaenergia palackcsoportról itt olvashat bővebben. Tovább >>

Kisebb PB-gáztartály típusok

Kiemelt szerepük van az 5 m3-nél kisebb térfogatú tartályból vagy tartálycsoportból álló „kistartályos” ellátó rendszernek. Ezek létesítésénél jelentős biztonságtechnikai és eljárásbeli egyszerűsítések, továbbá tipizált megoldások és szerelvények vannak. Egyre több gyártó hazánkban is a DIN 4680 és DIN 4681 szerinti 2.700 és 4.850 liter tárolótérfogatú tartályokat gyártja. Ezeket nevezzük a gyakorlatban 3 és 5 m3-es típusoknak. Mindkét nagyság háromféle kivitelben készülhet a földfeletti (szabadban vagy épületben), földalatti vagy részben földdel takart telepítéshez.

Használjon Ön is tartályos PB gázt!
Vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi űrlapon és kérje ajánlatunkat!

A földfeletti tartály alakját, fő méreteit és csonkelrendezését az alábbi ábra szemlélteti:

Prímagáz föld feletti tartályos PB-gáz

A tartálytest egy fekvőhengeres, mélydomború fenekekkel ellátott nyomástartó edény, ráhegesztett készüléklábakkal és emelőfüllel (a 3 m3-esnél 1 db, az 5 m3-esnél 2 db). A tartály külső felülete hősugarakat visszaverő fehér védőbevonattal van ellátva. A tartály tetején öt csatlakozócsonk van kiképezve (közülük három egy lezárható fedél alatt) az alábbi szerelvények részére:

  • C1: Töltőszelep zárósapkával (5/4” NPT)
  • C2: Folyadékelvételi szelep (3/4” NPT)
  • C3: Gázelvételi szelep (3/4” NPT)
  • C4: Biztonsági szelep (3/4” NPT)
  • C5: Töltet szintjelző (speciális karimás csatlakozás)

A tartály tengelyvonalában van a (3 m3-esnél 1 db, az 5 m3-esnél 2 db) C6 ellenőrző nyílás DN 125 méretben, valamint az alsó alkotó szélén egy C7 leürítő nyílás DN 25 méretben. A tartály méretezési hőmérséklete 40 oC, méretezési nyomása 15,6 bar.

A földalatti tartály jellemző méreteit és csonkelrendezését az alábbi ábra szemlélteti:

Prímagáz föld alatti tartályos PB-gáz

A tartály fő méretei azonosak a föld feletti típuséval.
Fő szerkezeti különbség, hogy egyik végén a felszínre vezető, legalább 450 mm belső átmérőjű, körszelvényű búvónyílás van kiképezve, aminek a dómfedeléhez csatlakoznak a C1-C5 szerelvények. A búvónyílást és a rászerelt szerelvényeket egy kb. 1000 mm átmérőjű cső alakú dóm veszi körül, ennek palástja és zárható fedele kb. 100 mm magasan emelkedik a talajszint fölé.

Nagyobb tartálytípusok
Ipari fogyasztók és lakótelepülések nagyobb gázigényét nagyobb űrtartalmú tartályokkal vagy tartálycsoportokkal elégítjük ki. Ezek használatos és típus engedélyes méretsora: 10, 25, 40 és 63 m3. Ezen tartályok szerelvényezése már a dómfedélen van és robosztusabb kivitelű. Általában folyadékfázisú elvétellel és elgőzölögtető berendezéssel működnek, de adott a műszaki lehetőség arra is, hogy kedvező időszakban gázfázisú elvétellel üzemeljenek gazdaságosabban.


Használjon tartályos PB-gázt!

Amennyiben szeretne tartályos PB-gázt használni a fenti területek bármelyikén, kérjük vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi űrlapon és kérje ajánlatunkat!